Σπέτσες

Ανακαλύψτε το ξεχωριστό νησί των Σπετσών

Οι Σπέτσες είναι ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού κοντά στην Αργολική χερσόνησο, δεξιά της εισόδου του Αργολικού κόλπου.

 

Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα από τους Ενετούς αφού το ονόμασαν Ίζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει Νησί των αρωμάτων λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν.

 

Βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά. Από το Πόρτο Χέλι αναχωρούν καθημερινά ιπτάμενα δελφίνια και πλοιάρια για τις Σπέτσες.

 

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σπετσών απαρτίζουν πέντε ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και οι δύο γειτονικές νησίδες του, καθώς και το Μικρό Μπούρμπουλο (Πετροκάραβο),
λίγο πάνω από το βόρειο ακρωτήρι των Σπετσών.

Περισσότερες Πληροφορίες

Οι Σπέτσες, το στολίδι του Αργοσαρωνικού, αποτελούν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες, αφού συνδυάζουν άφθονες φυσικές ομορφιές, παραλίες πανέμορφες με κρυστάλλινα νερά και μια ιστορική πόλη-λιμάνι γεμάτη φινέτσα και γραφικότητα. Το νησί, κατάφυτο από πεύκα κι αρωματικά φυτά, βαφτίστηκε απ’ τους Ενετούς Isola di Spezzie, δηλαδή «μυροβόλο νησί», και έτσι γεννήθηκε η σημερινή του ονομασία.

Με την τεράστια συμβολή τους στην εθνική Παλιγγενεσία του 1821 χάρη στην άριστη ναυπηγική τέχνη τους, οι Σπετσιώτες καπεταναίοι και ναυτικοί (ανάμεσά τους και η θρυλική καπετάνισσα Μπουμπουλίνα) επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού από τους Τούρκους αγώνα, με αποκορύφωμα την ιστορική πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Σπετσών που επισφράγισε μια συντριπτική νίκη κατά του Οθωμανικού στόλου. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακή αναπαράσταση στο Φεστιβάλ της Αρμάτας.

Σήμερα στην πόλη των Σπετσών ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μαρτυρίες αυτού του ένδοξου ιστορικού παρελθόντος παντού, από τα μεγάλα αρχοντικά που δεσπόζουν στην αριστοκρατική προμενάδα μέχρι την ιστορική συνοικία της Κουνουπίτσας στην άλλη άκρη. Η Ντάπια, το παλιό πυροβολείο-λιμάνι με τα βαριά κανόνια και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά από στρογγυλά βότσαλα, τόπος συγκέντρωσης των αρχόντων και των καπεταναίων του 1821, εξακολουθεί να είναι το ολοζώντανο κέντρο της πόλης, ενώ λίγο πιο πέρα στέκει επιβλητικό στην προκυμαία το εμβληματικό -κλασσικής αρχιτεκτονικής- κτίριο του Ποσειδώνιου, σημείο αναφοράς των Σπετσών.

Μπορείτε να κάνετε καταπληκτικούς περιπάτους εδώ, όπως από την Κουνουπίτσα μέχρι το παλιό λιμάνι απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τα παράλια της Πελοποννήσου, ή από το ξενοδοχείο Σπέτσες μέχρι το Φάρο. Τις ίδιες και άλλες ακόμα ρομαντικές διαδρομές μπορείτε να απολαύσετε και με τα γραφικά μόνιππα της πόλης.

Αξίζει να δείτε

Το φεστιβάλ της Αρμάτας

 

Οι Σπέτσες είναι μία από οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων.

Έτσι, το δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ιστορικό γεγονός που εντυπωσιακά αναβιώνει εδώ είναι η περίφημη ναυμαχία των Σπετσών που έγινε την 8η Σεπτεμβρίου του 1822. Η σφοδρότατη αυτή μάχη στο λιμάνι των Σπετσών κατέληξε σε βαρύτατη ήττα του Οθωμανικού στόλου από τις σύσσωμες ναυτικές δυνάμεις των Σπετσών και της γειτονικής Ύδρας και επηρέασε σημαντικά την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού έθνους από τον Τουρκικό ζυγό.

Η πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας υπήρξε το αποκορύφωμα της ιστορικής ναυμαχίας, όπως και η αναπαράστασή της στο λιμάνι αποτελεί πια το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Αρμάτας. Οι εκδηλώσεις αυτές κρατούν μια βδομάδα και μαζί συνδυάζουν και τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας, της οποίας η εκκλησία χτίστηκε σε ανάμνηση του γεγονότος λίγα χρόνια μετά κοντά στο Φάρο.

Το Μουσείο της Μπουμπουλίνας

 

Η θρυλική ηρωίδα της Παλιγγενεσίας Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε η μοναδική γυναίκα με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία. Στο τριακοσίων ετών αρχοντικό της στεγάζεται σήμερα το μουσείο με το όνομά της. Το κτίριο, σε σχήμα Π που είναι χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τη σπετσιώτικη αρχιτεκτονική, βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων πίσω από το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας .

 

Μπορεί κανείς να δει εδώ προσωπικά αντικείμενα της εθνικής ηρωίδας, μεταξύ των οποίων την πιστόλα της και τη χρυσοκέντητη μαντήλα της, διάφορες συλλογές όπλων, αρχείων, πορτραίτων και άλλων ιστορικών αντικειμένων, αλλά και να θαυμάσει τη μεγάλη σάλα με το υπέροχο ξυλόγλυπτο Φλωρεντινό ταβάνι όπου γίνονταν τα πολεμικά συμβούλια.

Η 40λεπτη ξενάγηση αφηγείται την ιστορία της Μπουμπουλίνας, από τη γέννησή της μέσα στις τούρκικες φυλακές της Κωνσταντινούπολης, τη δράση της κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και την ανεκτίμητη προσφορά της στην πατρίδα, μέχρι την άδοξη και τραγική δολοφονία της.

Το Μουσείο Σπετσών

 

Στεγάζεται στην 200 ετών έπαυλη του Χατζηγιάννη-Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού και πρωτεργάτη του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

 

Πολύτιμα κειμήλια του αγώνα αυτού, όπως η σημαία της Ελληνικής Επανάστασης, τα οστά της Μπουμπουλίνας, όπλα και παραδοσιακές ενδυμασίες, προσωπογραφίες και ιστορικά έγγραφα εκτίθενται στον πρώτο όροφο του αρχοντικού. Επιπλέον στο χώρο του μουσείου φιλοξενούνται ένα πλήθος άλλα εκθέματα που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική και Κλασσική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή, καλύπτοντας έτσι σχεδόν 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Άλλα αξιοθέατα

 

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί στο δρόμο για το παλιό λιμάνι το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικόλα και νυν Μητρόπολη του νησιού , με το θαυμάσιο καμπαναριό και το βοτσαλωτό προαύλιο. Εδώ οι Σπετσιώτες ύψωσαν πρώτοι απ’ όλα τα νησιά το λάβαρο της Επανάστασης το 1821.

 

Στον περίβολο της μονής λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση Σπετσιώτικο Σπίτι, που αποτελεί αναπαράσταση χαρακτηριστικής παλιάς νησιώτικης κατοικίας, στεγάζοντας λαογραφικές συλλογές από παραδοσιακά έπιπλα και σκεύη, πίνακες και αντικείμενα, ενδυμασίες και υφαντά.

 

Τέλος, τα παραδοσιακά καρνάγια των Σπετσών αποτελούν ένα σημαντικό εθνικό μνημείο στο λιμάνι, ο τόπος όπου οι ντόπιοι ξυλοναυπηγοί κατασκευάζουν εδώ και αιώνες τα περίφημα σπετσιώτικα σκαριά.

Παραλίες

Οι Σπέτσες έχουν να καυχηθούν για πάμπολλες εξαιρετικές παραλίες, οι περισσότερες με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τα καταπράσινα πεύκα να φτάνουν ως την ακρογιαλιά. Όλες σχεδόν είναι προσβάσιμες από τον περιφερειακό δρόμο του νησιού μήκους 22 χμ. ή με πλωτά μέσα όπως θαλάσσιο ταξί ή καΐκι.

Αγία Παρασκευή

 

Στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, μια απ’ τις πιο όμορφες παραλίες με φόντο το πλούσιο πευκόδασος. Είναι οργανωμένη, διαθέτει θαλάσσια σπορ και συνδέεται και με καΐκι απ’ το λιμάνι της Ντάπιας.

Ζωγεριά

 

Στη βορειοδυτική πλευρά, ένας μεγάλος κι ένας μικρός όρμος με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, χρυσαφένια αμμουδιά και τα πεύκα να τη στεφανώνουν. Στο ένα της κομμάτι υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μπορείτε να πάτε και με καΐκι απ’ τη Ντάπια.

Λιγονέρι

 

Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού, βρίσκεται στις παρυφές της πόλης των Σπετσών, δυτικά απ’ τη Ντάπια. Μικρή και οργανωμένη, με πολύχρωμα βότσαλα, έχει κι αυτή καταπράσινα πεύκα και καθαρά γαλανά νερά.

Άγιοι Ανάργυροι

 

Μεγάλη παραλία στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, πολύ δημοφιλής και οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, μπαρ και εστιατόριο. Εδώ αξίζει να δείτε και την όμορφη σπηλιά του Μπεκίρη, ή Σπηλιά των Ερωτευμένων, που βρίσκεται στα εκατό μέτρα από τη δεξιά πλευρά της. Την παραλία μπορείτε να επισκεφτείτε και με καΐκι από τη Ντάπια.

Κουνουπίτσα

 

Η παραλία στην Κουνουπίτσα, αριστερά απ’ το λιμάνι και σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου, αποτελείται από μικρά κομμάτια παραλίας από βότσαλο και άμμο, όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει μέσα στην πόλη, ή να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του πλάι στο κύμα σ’ ένα απ’ τα γραφικά μαγαζάκια της.

Αναργύρειος Σχολή

 

Αυτή η τεράστια παραλία ξεκινάει από το βορειοδυτικό άκρο της πόλης των Σπετσών, κι απλώνεται μπροστά από τις διάσημες σχολές Αναργύρειο και Κοργιαλένειο. Είναι πανέμορφη, με άμμο, ψιλά βότσαλα και καταπληκτική θέα στα παράλια της Πελοποννήσου απέναντι. Εκτός από ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, θα βρείτε κι ένα όμορφο beach bar-εστιατόριο που σερβίρει φαγητό και ποτό όλες τις ώρες. Καθώς είναι κοντά στην πόλη μπορείτε να πάτε και με τα πόδια, ποδήλατο ή με ένα παραδοσιακό αμαξάκι.

Άγιος Μάμας

 

Δεξιά από το κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας και στα τετρακόσια περίπου μέτρα του δρόμου για το Παλιό Λιμάνι, αυτή η μεγάλη και γραφική παραλία με την όμορφη αμμουδιά έχει και αρκετά ταβερνάκια. Μαζί με τη μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου λίγο πιο μετά γεμίζει το καλοκαίρι από λουόμενους καθώς βρίσκεται μέσα στον οικισμό των Σπετσών.

Αγία Μαρίνα

 

Δημοφιλέστατη, οργανωμένη και μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες, μπαρ και εστιατόριο, όπως και εντυπωσιακή θέα στο ιδιωτικό νησάκι της Σπετσοπούλας, ιδιοκτησίας της οικογένειας Νιάρχου.

Κουζουνός

 

Με τα κρυστάλλινα νερά και το λεπτό χρωματιστό βότσαλό της, είναι από τις πιο ήσυχες και φυσικές των Σπετσών, στη νοτιοανατολική πλευρά, απέναντι από τη Σπετσοπούλα.

Ξυλοκέριζα

 

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, απομακρυσμένη και ήσυχη, παρότι οργανωμένη. Με γαλαζοπράσινα καθαρά νερά σ’ ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, έχει και κεντράκι για ποτά και μεζέδες. BρέλλοςΜικρή αλλά πανέμορφη πευκόφυτη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι οργανωμένη, έχει γήπεδο beach-volley, καθώς και ένα σκιερό beach-bar που μαζεύει νεαρόκοσμο.

Tips

Με Ι.Χ. ή Ταξί

Από το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μπορείτε να πάρετε ταξί ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο με προορισμό την Κόστα, το πλησιέστερο σημείο της Πελοποννήσου στις Σπέτσες. Ξεκινώντας από το αεροδρόμιο παίρνετε την Αττική οδό με κατεύθυνση προς Ελευσίνα. Μόλις τελειώσει η Αττική Οδός συνεχίζετε ευθεία προς Κόρινθο. Εναλλακτικά, αν ξεκινάτε από Αθήνα και επιλέξετε την Εθνική οδό, θα πάρετε κατεύθυνση νότια προς την Κόρινθο. Μερικά μέτρα αφού περάσετε τον Ισθμό της Κορίνθου υπάρχει ταμπέλα που γράφει ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΕΞΟΔΟΣ Β΄. Βγαίνετε στην έξοδο αυτή και ακολουθείτε τη σήμανση για Σπέτσες, οπότε φτάνετε έως την Κόστα. Από κει, για να φτάσετε στο νησί, επιλέγετε είτε τη μεταφορά με ferry ή καΐκι διάρκειας 15 λεπτών (τα δρομολόγια γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα) ή με θαλάσσιο ταξί διάρκειας 5 λεπτών (είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο). Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται στις Σπέτσες αλλά γι’ αυτό έχει προβλεφθεί ελεγχόμενος ιδιωτικός χώρος στάθμευσης στην Κόστα.

 

Με λεωφορείο

Για τη διαδρομή προς την Κόστα υπάρχει τακτική υπεραστική συγκοινωνία από την Αθήνα. www.ktelbus.com

Τηλέφωνα: KTEΛ Λ. Κηφισού 100: 210.51.34.588 ΚΤΕΛ Ναύπλιο: 27520.27.323 ΚΤΕΛ Κρανίδι: 27540.21.218

 

Με flying dοlphin ή καταμαράν

Στο λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να επιβιβαστείτε σε Flying Dolphin ή Catamaran. Η διαδρομή για τις Σπέτσες διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν καθημερινά διαδρομές όλη την ημέρα έως το βράδυ, ενώ το χειμώνα μέχρι το απόγευμα.

 

Δρομολόγια πλοίων Tηλ: 210.41.17.341

Λιμεναρχεία Πειραιάς, τηλ: 210.42.26.000-4 Σπέτσες, τηλ: 22980.72.245

HELLAS FLYING DOLPHINS: Κρατήσεις: 210.41.99.000 Πρακτορείο Σπετσών 22980.73.141-2

SARONIC DOLPHINS: Κρατήσεις: 210 4224777 Πρακτορείο Σπετσών 22980.72.107

Εκδρομές στο νησί

 

Μπορείτε να γνωρίσετε τις πανέμορφες παραλίες των Σπετσών καΐκια που καθημερινά αναχωρούν από το λιμάνι τις Ντάπιας. Επίσης γίνονται αρκετές εκδρομές που κάνουν το γύρο του νησιού με ενδιάμεσες στάσεις σε πολλές παραλίες.

Εκδρομές από το νησί

 

Μπορείτε ακόμα από τις Σπέτσες να κάνετε διάφορες εξορμήσεις κι εκδρομές σε γειτονικούς προορισμούς, όπως να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου , το γραφικό Ναύπλιο ή το πανέμορφο νησί της Ύδρας.

Δραστηριότητες

 

Εκτός από όσα πολλά μπορεί κανείς να κάνει στη θάλασσα ή στην παραλία (από ψάρεμα ως κάθε είδους water sport), το νησί προσφέρεται με την όμορφη φύση του και για υπέροχους περιπάτους, ποδηλασία, ορεινή πεζοπορία, ακόμα και ιππασία. Υπάρχουν ακόμα γήπεδα τένις, καθώς και δύο γήπεδα beach volley (στις παραλίες Καΐκι και Βρέλλος).